ICT

ICT

Vanuit pedagogisch, didactisch en sociaal oogpunt is het belangrijk dat de leerlingen kunnen groeien en competent worden in de 21e-eeuwse vaardigheden. Een smartphone/computer/laptop in het leerproces inzetten wordt in deze tijd (en in de toekomst) steeds meer een must. Mediawijsheid en digitale geletterdheid zitten vervat in eindtermen en leerplandoelen. Het zijn meer dan ooit belangrijke leercompetenties geworden die elke leerling moet bereiken. Leerlingen die bovendien kiezen voor een doorstroomschool, kiezen meteen ook om voort te studeren. De laptop is dan een belangrijk aspect van de voorbereiding op het hoger onderwijs.

Het leerproces blijft centraal staan en een toestel voor elke leerling en leerkracht vormt hierbij een efficiënt middel om het leerproces, de leerling en/of de leerkracht te ondersteunen.

Sinds 1 september 2023 werkt elke SGW-leerling met een laptop in de klas.
De laptop is nodig om de lessen op een efficiënte manier te volgen en om zich thuis optimaal voor te bereiden op toetsen en proefwerken. Meer info over ons laptopproject vindt u op deze website via een infobrochure en veelgestelde vragen onder het luikje ‘ICT > Laptopproject’.

Ook de smartphone gaan we niet uit de weg. Het is belangrijk dat leerlingen leren wanneer het gebruik ervan gepast of niet gepast is in bepaalde situaties. Het is een groeiproces en dit proces willen we ondersteunen. Tijdens de lessen Media en Wijs en Sava vestigen we onze aandacht hierop en bieden we handvaten aan. Daarnaast voorzien we in elk lokaal  een veilig opbergsysteem zodat de smartphones de leerling (en de les) niet hinderen. Zo is een focus mogelijk. Toch wordt het toestel af en toe gebruikt als meerwaarde en/of verrijking van de lessen. Ook hier leggen we de link naar mediawijsheid en digitale geletterdheid, wat door de overheid wordt gezien als een basisvaardigheid. 

Bij vragen over ICT kan je altijd een mailtje sturen naar ict@sgw.be. Onze ICT-coördinatoren helpen je graag verder.

Smartschool

Als leerling en ouder krijg je toegang tot Smartschool. Op dit platform kan je gebruik maken van volgende modules:

  • Digitale agenda
  • Activiteitenkalender 
  • Resultaten en rapporten raadplegen. 
  • Het leerlingenvolgsysteem, waarbij je onmiddellijk zicht hebt op belangrijke communicatie over je kind(eren).
  • Van elk vak een overzicht van het gebuikte didactisch materiaal in de klas, zoals documenten, PowerPoints, verbetersleutels …
  • Als ouder kan je online je afspraken voor het oudercontact beheren en afwezigheden melden.

Als ouder kan u pas aanmelden op het Smartschool-platform nadat uw kind eerst aangemeld heeft. De leerling zal de nodige info verkrijgen op school en dit samen met een leerkracht in orde maken.

Hier vind je een instructiefilmpje en de handleiding (met afbeeldingen). 

Office356

Elke leerling krijgt een Office356-account. Het bijhorend e-mailadres wordt gebruikt om in te loggen op Smartschool en om de betaalkaart Pingping te gebruiken. Daarnaast kan je ook gebruik maken van verschillende apps/programma’s zoals Word, Excel, Powerpoint …

De leerling heeft op de eerste schooldag de nodige informatie hierover ontvangen.

De handleiding omtrent het installeren van de programma’s vind je op Smartschool.

Betaalkaart

Als ouder en nieuwe leerling(e) is het belangrijk goed op de hoogte te zijn van de wijze van betalen op onze school. Die verloopt namelijk hoofdzakelijk elektronisch, met een persoonlijke betaalkaart. Het is dus belangrijk dat leerlingen met zorg (leren) omgaan met deze betaalkaart: ze niet verliezen en ze vooral niet aan anderen doorgeven. Dat houdt ook weer een stuk opvoeding in burgerzin in, een vakoverschrijdend thema.

Wat is de bedoeling van dit systeem?

We willen cash geld zo veel mogelijk bannen op onze school, wat een verhoogde beveiliging tegen diefstal inhoudt. Daarnaast willen we leerlingen leren omgaan met eigentijdse elektronische betaalmiddelen, die een vaste waarde zijn in onze samenleving. Ten slote willen we ook de ouders, die dit wensen, zicht geven op de uitgaven van hun kinderen.

Wat kun je met je kaart betalen?

Alle aankopen van schoolmateriaal op het secretariaat (achterstallige handboeken, rapportmappen, cursuspapier …), een kopie voor eigen gebruik en alle consumpties in het schoolrestaurant.